Äntligen vår!

Nu värmer solen och idag är sista gnuttan snö borta och en tunn stril vatten i källaren skvallrar om att tjälen släppt taget. Det är vår! Snökrokusarna står i full blom liksom vintergäcken och snödroppar, vårkrokusen och blåstjärnor ligger lite efter men slå ut mer för var dag.

Nu värmer solen och idag är sista gnuttan snö borta och en tunn stril vatten i källaren skvallrar om att tjälen släppt taget. Det är vår! Snökrokusarna står i full blom liksom vintergäcken och snödroppar, vårkrokusen och blåstjärnor ligger lite efter men slå ut mer för var dag. Fortfarande väntar jag på bägarkrokusen, vårstjärnorna och många fler lökväxter som knappt vågat visa sig än. 


Den här tiden på året känns det mesta lite grått och det är mycket gamla löv och vissna perenner i rabatterna. Täckodlingsprincipen att bara klippa ner och låta ligga, som är så bra för jorden och arbetsbesparande för mig, sticker lite i ögonen innan perennerna växer upp och täcker över allt det vissna. De gröna bladen på narcisser och tulpaner av olika slag är lite trösterikt. Förra året vid den här tiden blommande påsktazetter och miniatyrpåskliljorna för fullt.


Den ungerska blåsippan som blommar ett par veckor före vår inhemska blåsippa borde blomma nu, men begravd under gamla lönnlöv händer inte mycket. Däremot blommar vårljungen fint i rododendronslänten. Koltrastarna sprätter runt bland allt det torra och hittar en och annan mask, och några små sniglar. Trädgården vaknar till liv och idag såg jag första jordhumlan som surrade fram mellan krokus och sälg.


Att göra:

  • Vattna uppstickande blad av tulpaner och narcisser med en svag näringslösning 
  • Gräv fram vårblommande växter som täckts av för mycket fjolårslöv 
  • Klipp ner perenner i ganska små bitar om man låter dem ligga i rabatten, men vänta ytterligare några veckor med prydnadsgräsen
  • Fyll ev på med kompost eller gödsel i rabatter
0 0
Feed