Ny trädgård – var börjar man?

Nyinflyttad till ett hus med trädgård eller är huset nybyggt och trädgården obefintlig? Du har säkert hört rådet - bo ett år och se vad som kommer upp i trädgården. Jag håller med, men titta i trädgården, fota gärna så att du kommer ihåg när du sedan ska planera.

Nyinflyttad till ett hus med trädgård eller är huset nybyggt och trädgården obefintlig? Du har säkert hört rådet - bo ett år och se vad som kommer upp i trädgården. Jag håller med, men titta i trädgården, fota gärna då det inte är så lätt att komma ihåg var marken täcktes av vitsippor och vilken buske det var som blommande med doftande vita blommor i juni. Tänk på hur har trädgården ska användas, var ska man ha stora uteplatsen med plats för sittande middagsgäster, finns någon mysig hörna där man kan ta en koppkaffe i morgonsolen eller vilket träd ger bäst skugga för riktigt varma dagar? Tänk på gångvägar, ligger gångarna där man faktiskt går? I en bra planerad trädgård blir det inga genvägsstigar. Ta inspiration från andra, fota fina ställen du besöker, markera i tidningar och böcker eller samla bokmärken på internet. Sedan kan man börja fundera på hur målet med ens trädgård ser ut – om man får drömma. 


Ogräs bör man dock rensa ibland redan första året så att det inte får ett fri-år då det fritt kan sprida sig. Själv tog vi över en maskrosäng när vi flyttade in. Varje kväll i maj och fram juni tog vi upp minst en korg full med blommande maskrosor.
En nyanlagd trädgård som består av öppen jord bör man dock inte vänta ett år med att göra vid. Öppen jord är inte naturligt i naturen som gör sitt bästa för att snabbt få igång växtmassorna där. Tyvärr är det sällan växter som vi vill ha i vår trädgård. Tänk till var gräsmattan ska vara och förbered den ytan och så eller rulla ut gräs. Finns det stora ytor man inte hinner med och inte heller vet vad man ska göra med är det bättre att täcka dem med mörk plast som gör att ogräs underifrån inte kommer upp och att luftburna frön inte får fäste. Marktäckning är ju också det sätt som fungerar bäst att bli av med exempelvis kirskål och andra marktäckande ogräs


Det alla kan göra första året i sin trädgård är att ordna en välkomnande entré. Med hjälp av stora krukor med säsongsblommor som är lätta att underhålla är det härligt att komma hem. Har trädgården en uteplats kan man också satsa på krukor med sommarblommor där. Ju större krukor, desto mindre skötsel då jorden håller vatten bättre. Det finns även klättrande växter som ger lite höjd och insynsskydd om de får torn eller spaljéer att klättra på.


Sammanfattningsvis första året rekommenderar jag: fixa en fin entré, samla inspiration, rensa lite ogräs och dokumentera vad som finns. Och njut av ditt hus och trädgård!

Nyligen var jag med i Husbyggarpodden och pratade om detta tillsammans med en inredare som pratade om inomhusmiljön. Här är länken.0 0
Feed