Adventstid – kransar och granris

När mörkret sänker sig kan trädgården kännas lite trist, särskilt om det ännu inte är snö eller ordentligt med frost. De välkomnande krukorna vid dörren är inte lika roliga längre eller så är de, som hos mig, helt borttagna för säsongen. Då kan en fin krans på dörren vara precis vad som behövs för att ombona entrén redan på utsidan. Traditioner med kransar på dörren verkar vara gammal, men kopplat till julen kom den från Tyskland på 1800-talet. Läs mer


När mörkret sänker sig kan trädgården kännas lite trist, särskilt om det ännu inte är snö eller ordentligt med frost. De välkomnande krukorna vid dörren är inte lika roliga längre eller så är de, som hos mig, helt borttagna för säsongen. Då kan en fin krans på dörren vara precis vad som behövs för att ombona entrén redan på utsidan. 

Traditioner med kransar på dörren verkar vara gammal, men kopplat till julen kom den från Tyskland på 1800-talet.
Jag brukar försöka göra kransar av naturmaterial som håller färgen över hela vintern. Gran, tall och en är typiska för mig att använda. Tuja verkar bli allt vanligare, kanske för att många har det i sina trädgårdar. Järnek, buxbom och murgröna har jag också sett i en del kransar. Särskilt järneken ger ett mer engelskt uttryck. Mossa är en annan lite underskattad vintergrön växt som jag använt med gott resultat. En klassiker är också lingonris som håller färgen ganska bra även när bladen torkar. Dekorationer av breda röda band för tankarna till USA, medan naturliga små röda äpplen eller nypon för mig känns mer nordeuropeiskt. Humöret för året styr vad det blir hos mig. Nackdelen med att sätta äpplen är att koltrastar eller andra upptäcker dem så småningom. I fjol fick jag plocka bort halvätna äpplen efter några veckor. Det går såklart att dekorera med vad som helst, även om många håller sig till nötter, kanelstänger och torkade apelsinskivor som står för traditionella julsmaker och lukter.
Med en halmstomme eller en krans av vide eller björk som grund, en stadig tråd och många små klippta delar av kransmaterialet är det bara att sätta igång. Fäst en del i taget och låt nästa bit täcka den grova änden av föregående. Vira många varv så det blir stadigt och enkelt att fästa de dekorationer man valt. Ska kransen sitta mot en dörr är det helt okej att den har en fram- och en baksida. Mot en glasruta behöver den vara fin åt alla håll.
Vissa år har jag lite närmare jul även dekorerat med en girlang av granris runt entrén och skapat en granrismatta att torka av snön på.

0 0
Feed