Höstplantering

Hösten är en bra tid att plantera då jorden inte torkas ut lika snabbt utan håller en del fukt. I princip kan man plantera krukodlade växter så länge det går att gräva i jorden, men oktober är i Stockholmstrakten en bra månad för plantering. Hösten är också en bra tid att flytta perenner som inte hamnat rätt. Vissa växter hinner dock inte etablera sig i tid för vintern och bör därför inte planteras på hösten. Dit hör en del av de senblommande perennerna som fyller plantskolorna så här års, t.ex. höstanemoner och höstljung. 

Hösten är en bra tid att plantera då jorden inte torkas ut lika snabbt utan håller en del fukt. I princip kan man plantera krukodlade växter så länge det går att gräva i jorden, men oktober är i Stockholmstrakten en bra månad för plantering. Hösten är också en bra tid att flytta perenner som inte hamnat rätt. 


Vissa växter hinner dock inte etablera sig i tid för vintern och bör därför inte planteras på hösten. Dit hör en del av de senblommande perennerna som fyller plantskolorna så här års, t.ex. höstanemoner och höstljung. Generellt kan man säga att växter som planteras i en zon eller område som är på gränsen till vad de klarar av inte bör planteras sent på hösten. Många vintergröna perenner och gräs bör man också undvika att sätta då det lätt kan bli en avdunstning av fukt via bladen på vårvintern som växten inte klarar av att kompensera för då rotsystemet ännu inte är tillräckligt utbrett. Resultatet blir att växten torkar.

Vinsten med höstplantering är dels att slippa en del bevattning som krävs vid nyplantering, dels att växterna har ett visst försprång och kan sätta igång att växa direkt när våren tillåter.


  • Förbered en växtbädd så den är ogräsfri.
  • Titta på växtens rötter i plantskolan – ser de fina ut så spelar det mindre roll hur växten ovan jord ser ut om det är en perenn som ska vissna ner inför vintern.
  • Vattna ordentligt vid plantering trots att jorden är fuktig, så jorden sluter sig kring rötterna.
  • Vänta med eventuell gödsling till våren.

Trots höstplantering och växter valda efter platsens naturliga förutsättningar, kräver de allra flesta växter lite ompysslande under två till tre säsonger. Främst vatten om det blir en torr sommar.

Mitt helgprojekt var att flytta på astilbe-plantor som inte vill blomma då platsen var för skuggig och istället plantera nya funkior ’Big Daddy’ och ’August Moon’.
0 0
Feed