Humlor och bin

Det har blivit populärt att värna om humlor och bin, men också andra insekter vill man ha i sin trädgård. I min trädgård går det för humlorna att hitta mat redan tidigt på säsongen. Den stora sälgen blommar först av alla före det mesta andra och däruppe i kronan flyger många humlor. Därefter kommer lönnen med sina limegula blommor innan löven slår ut och ett litet prydnadskörsbär, några dagar senare brukar körsbären och plommonträden slå ut. Det surrar för fullt av liv i träden.

Det har blivit populärt att värna om humlor och bin, men också andra insekter vill man ha i sin trädgård. I min trädgård går det för humlorna att hitta mat redan tidigt på säsongen. Den stora sälgen blommar först av alla före det mesta andra och däruppe i kronan flyger många humlor. Därefter kommer lönnen med sina limegula blommor innan löven slår ut och ett litet prydnadskörsbär, några dagar senare brukar körsbären och plommonträden slå ut. Det surrar för fullt av liv i träden. Häggen kommer därnäst och sedan blir det äppleblom. Rododendron, syrener och fläder verkar också kunna ge bra med matmöjligheter.


På blomsidan har jag en blandning av odlat och lite vildare. Myskmadra, liljekonvaljer, vintergröna, förgätmigej och gullviva blommar vackert i maj. Plymspirea, flox, daggkåpa, och pioner blommar på sommaren tillsammans med örtagården som aldrig verkar stå still då mynta, citronmeliss, oregano, lavendel, åbrodd, salvia, gräslök och timjan sprider ett surr ikring sig. Dessutom låter jag delar av den så kallade gräsmattan vara oklippt och där blommar bland annat brunört, smörblommor, prästkragar, humleblomster, blåklockor och klöver. På hösten fylls trädgården med kärleksört, höstanemoner och silverax. Nog borde humlorna och bina bli mätta om de väljer att bo här.

0 0
Feed