Syrenen – en är de mest älskade dofterna

Våren och försommaren bjuder på blommande buskar i allsköns färger. Syrenen är mångas favorit då den blålila färgen ofta tilltalar oss ackompanjeras av en stark doft som man kan förknippa med skolavslutning och start på ett långt sommarlov.

Våren och försommaren bjuder på blommande buskar i allsköns färger. Syrenen är mångas favorit då den blålila färgen ofta tilltalar oss ackompanjeras av en stark doft som man kan förknippa med skolavslutning och start på ett långt sommarlov. Vår vanliga syren Syringa vulgaris blommar normalt i maj och början på juni i Stockholmstrakten. Samtida med denna är parksyrenen Syringa x chinensis som är lite elegantare och som inte skjuter rotskott. Dessa finns i lite olika färgställningar i lila, rosa och vitt. Vill man ha mer syrenblomning kan man plantera ungersk syren Syringa josikaea som blommar ett par veckor senare i juni och in i juli. Även ligustersyren Syringa reticulata blommar senare på sommaren och har en lång blomning med stark doft. Syrenen gillar sol och lite lättare väldränerade jordar.

Det finns även små syrener som kan fungera utmärkt att ha i en rabatt eller i kruka, antingen som buske eller ympat på stam som ett litet träd. Dvärgsyren Syringa meyeri ’Palibin’ har blivit relativt vanligt förekommande och den småbladiga syrenen Syringa pubescens ssp. microphylla som blommar i juni kan remontera och blomma igen på hösten i september-oktober.

0 0
Feed