Vinterblommare

Det finns buskar och perenner som blommar ofta redan på vintern eller vårvintern. Blommorna är riktigt fina, men man måste titta nära för att se dem. Ett exempel är kejsarolvon som också doftar. 

Ibland måste man titta nära för att se blommorna som faktiskt finns på vintern. Kejsarolvonets (Viburnum farreri) små vita blommor som sitter i knippen och doftar när man går förbi är en härlig syn. Trollhasselns (hybridtrollhassel: Hamamelis x intermedia) gula eller röda tufsar förgyller tillvaron för de flesta betraktarna i februari-mars oavsett om snön ligger än eller inte. Julrosen (Helleborus niger) blommar såklart tidigt, men man måste titta noga för ibland har blomstängeln lite svårt att komma förbi bladverket.


En av mina första julrosor satte jag nära grusgången från parkeringen, för att passera den dagligen och kunna njuta av blomningen även när jag inte tillbringade så mycket tid i trädgården – rätt tänkt. Den vintern kom det dock mycket snö den vintern och jag skottade för glatta livet upp en hög utan att tänka på var. Det visade sig att den hög som låg kvar allra längst när snön började smälta var precis där julrosen stod – fel tänkt.

0 0
Feed